TVHB BAŞKANI EROĞLU'NDAN KKKA VE ŞAP HASTALIĞI UYARISI

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye'de kene yoluyla bulaşan Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları ile son günlerde görülen şap hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tarih: 12.07.2025 20:00 Güncelleme: 12.07.2025 20:00
TVHB BAŞKANI EROĞLU
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Eroğlu, Ordu Veteriner Hekimler Odası'nda düzenlenen toplantı ile, ildeki veteriner hekimler ile bir arya geldi. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, özellikle son aylarda Türkiye'de görülen Kırım-Kongo kanamalı ateşi ve şap hastalığı ile ilgili görüşlerini meslektaşlarla paylaşmak, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çalışmalarını değerlendirmek amacıyla il ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirten Eroğlu, şap hastalığının SAT 1 tipi olduğunu ve bu tipin Türkiye'de daha önce görülmediğini söyledi.

"SAT 1 tipi ülkemizde ilk kez görülüyor ancak yasal ve bilimsel anlamdaki önlemler alındıktan sonra bir sıkıntı söz konusu değil"
SAT 1 tipinin, diğer 7 şap tipiyle hastalık yapma ve diğer özellikler açısından çok farklı olmadığını kaydeden Eroğlu, "Hastalığın haberi alındığı ilk günden itibaren konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çoğunlukla hayvan hareketlerinin durdurulması sorusu soruluyor. Biz de başından bu yana uzman ekibimiz ile konuyu değerlendirdik. SAT 1'in ülkemizde ilk defa görülmesi dolayısı ile popülasyon daha önceki tiplere göre aşılandığı için bağışıklık onlara karşı söz konusu, yaygınlığının sebebi de budur. Bizim tespitlerimize göre herhangi bir paniğe gerek yoktur. Diğer tiplerde olduğu gibi bunda da yasal ve bilimsel anlamdaki önlemler alındıktan sonra bir sıkıntı söz konusu değil" dedi.

"İnsanlarda çoğu zaman hafif belirtiler gösteriyor, insan sağlığı için sıkıntı yoktur"
Şap hastalığının insanlara bulaşabilen bir hastalık olduğunu ancak çoğunlukla hafif belirtilerle seyrettiğini ve herkeste görülmediğini vurgulayan Eroğlu, "Onun için halk sağlığı açısından bir sıkıntı yoktur. Asıl önemli tarafı, hayvanlardaki verim kaybına sebep olması dolayısı ile ekonomik değer anlamında önemli. Yapılan tespitlere göre süt verimini yüzde 70, et verimini yüzde 30'dan daha fazla etkiliyor. Yetişkin hayvanlarda ölüme neden olmuyor ancak daha çok buzağılarda ölüme neden olan bir hastalık. Hastalığa karşı alınması gereken, hayvan hareketlerinin önlenmesi, hayvan pazarlarının kapatılması ve asıl önemli olan da bir an önce ülke genelinde en azından sığır varlığının yüzde 80'inin aşılanması gerekiyor. Bunlar zamanında gerçekleştirildiği takdirde panik ya da tehlike söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

"Bağışıklık seviyesi bir noktaya gelecek, sonrasında bölgesel ya da Türkiye genelindeki kısıtlamalar kaldırılacak"
Bakanlığın aldığı önlemleri ‘yerinde' olarak nitelendiren Eroğlu, şap hastalığının viral bir hastalık olduğunu ve hızla yayıldığını belirterek, "İnsan hareketleri, rüzgar, kuşlarla, taşınan ot ve yemlerle de bulaşan bir hastalık. Dikkatli olduğumuz zaman en kısa sürede ülkemizin bunu bertaraf edeceğine inanıyoruz. Aşılama bitecek ve ayrıca bir antikor oluşacak, bağışıklık seviyesi bir noktaya gelecek, bunun için en az 3 hafta daha süre gerekiyor. Sonrasında bölgesel ya da Türkiye genelindeki kısıtlamalar kaldırılacak" şeklinde konuştu.

Keneye karşı ‘geç kalmaktan kork' uyarısı
KKKA konusunda da değerlendirmelerde bulunan Eroğlu, hastalığın taşıyıcısı olan kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Eroğlu, "Maalesef 15 insanımız hayatını kaybetti. Ordu da İç Anadolu'ya bakan tarafı ile riskli bölgelerden bir tanesi. Artvin'den Bolu'ya kadar olan çizgideki illerde özellikle Tokat, Sivas, Erzincan, Amasya görüldü. Ancak şu anda 33'ten fazla ilde görülüyor. Her kene hastalık etkeni taşımıyor. Sadece 46 çeşit tür kene var ve bunlardan 1 tanesi bu hastalığı yapıyor. Bu hastalık, halkın eğer doğru bilgilendirilmesi sağlanırsa can kaybına sebebiyet vermez. Biz; ‘Keneden korkma, geç kalmaktan kork' şeklinde söylüyoruz" diye konuştu.
Eroğlu ayrıca, kene görüldüğünde çıplak elle değil, tedbirli şekilde vücuttan uzaklaştırılması gerektiğini ve ardından sağlık kuruluşuna başvurulmasının önem taşıdığını belirtti.

"Havaların ısınması ile görülüyor, kırsal kesimde açık renk ve uzun elbiseler giyilmesi, kırsal dönüşü vücutta kene taraması yapılması gerekiyor"
Hastalığın havaların ısınmasıyla, 15 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte görülmeye başlandığını vurgulayan Eroğlu, bireysel önlemlerin önemine dikkat çekerek, "Kırsal alanlara gidildiğinde mutlaka pantolon paçaları çorabın içerisine konulmalı, uzun kollu ve açık renkli giysiler giyilmeli, akşam eve dönüldüğünde ise vücutta mutlaka kene taraması yapılmalı. Hayvanların veteriner hekim kontrolünde ilaçlanması, sütte ve ette kalıntı bırakmayan ilaçların kullanılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Programda, TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ve Ordu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tayfun Kara tarafından karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu. Program, veteriner hekimlerinin katılımı ile fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Niğde Barosu Sosyal Tesisleri Kiraya Verilecek

Niğde’de 3. Kattan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti

Niğde’de Yağma Operasyonu: 2 Tutuklama

Niğde Dahil 55 İlde Siber Suç Operasyonu: 301 Şüpheli Yakalandı

Ulukışla’da TIR Kazası: 1 Ölü

Vefa Camii’nde Sabah Namazı Buluşması

TYSD Niğde Şubesi Bağışçılarıyla Buluştu

Kaymakam Bektaş’tan Çamardı İlçe Devlet Hastanesine Ziyaret

Türkçenin Zarafeti Bu Kursta Öğretiliyor

Niğde Belediyespor ile Kırşehir 2-2 Berabere Kaldı

Niğde Belediyespor’dan Ara Transferde Üç Takviye

Niğde’ye 3 yeni uzman hekim atandı

Niğde’de Öğrencilerden Yerli Teknoloji Şöleni: “TEKNOTÜRK” Sergisi Açıldı

Çamardı’nın İlk Kadın Jandarma Komutanı Göreve Başladı

Niğde’de Kaza Yapan Aracın Sürücüsü Kayboldu

Niğde Süt Üreticileri Birliği’ne 1. Derece Tarımsal Örgüt Belgesi

Başkan Doygun, Bölge Müdürü Baykendi’yi Ağırladı

MİLLETVEKİLİ UZKURT "TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"

Çiftlik’ten Okul Sporlarında Büyük Gurur

Niğde’de Okul Sektör İş Birliği Masaya Yatırıldı

Niğde’de 15 Dakikalık Park İhlallerine Zabıta’dan Sıkı Takip

Niğde’de 15 Hükümlü Devlet Desteğiyle İş Hayatına Atıldı

Bor’da Geri Manevra Faciası: 62 Yaşındaki Adam Hayatını Kaybetti

Aşçılık Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi

Niğde’den Gazze’ye Destek: “Tek Yürek” Kermesi

Niğde Belediyesi'nden Genç Çiftlere Müjde

Niğde’de “Zamanın ve Zarafetin İzinde” Sergisi Açıldı

Vali Çelik, Mağdur Aileyi Ziyaret Etti

AK Parti Niğde İl Teşkilatı Yeni Yönetimini Açıkladı

Niğde’de Apartmanda Doğalgaz Patlaması

Yükleniyor

  • Salı 4 ° / -6.3 ° false
  • Çarşamba 2.1 ° / -7.1 ° Hafif dondurucu yağmurlu
  • Perşembe 7.4 ° / -1 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9