(NİĞDE MEDYA HABER/ ÖZEL)
Asrın felaketini ciddi şekilde hisseden Niğde’de vatandaşlar oturdukları binanın sağlam olup olmadığını merak etmeye başladı.
Asrın felaketi olarak kayıtlara geçen depremin ardından ülkenin pek çok ili gibi Niğde’de de binaların sağlam olup olmadığı merak konusu oldu. Konut stokunun hemen hemen yarısından fazlasının deprem yönetmeliği öncesinde yapılan Niğde’de vatandaşlar il genelinde yapı envanterinin çıkarılması gerektiğini ve binalara depreme dayanıklılık testleri yapılması gerektiğini belirttiler. Binalarının riskli olduğunu düşünen bazı vatandaşlar, binalarının dayanıklı olup olmadığını öğrenmek istiyorlar.
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından özellikle eski binalarda yaşayanlar, binalarının sağlam olup olmadığını öğrenmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak test yaptırmak istiyorlar.
BU MAHALLELERE DİKKAT!
Dördüncü derece deprem kuşağı üzerinde bulunan Niğde’de TÜİK verilerine göre konutların yüzde 54’ü 2001 yılı, yani Deprem Yönetmeliği öncesinde yapıldı. Son depremin ardından Niğde’deki bazı mahalleler ağır hasar alırken, bazı bölgelerde ise orta ve hafif hasar meydana geldi. Şuana kadar yapılan çalışmalarda hasar alan binalarının büyük bölümü özellikle Çayır ve Şahinali Mahallesinde bulunurken, Burhan Mahallesi, Yukarıkayabaşı Mahallesi, İnönü Mahallesi, Eskisaray Mahallesi, Aşağı Kayabaşı Mahallesi, İlhanlı Mahallesi, Ahipaşa Mahallesi ve Songur Mahallesinde hasar alan binalar tespit edildi. Ayrıca konutlaşmanın yoğun olduğu Niğde-Bor yolu ile Selçuk Mahallesinde de depremden dolayı hasarlar oluştuğu iddiaları var.
Özellikle Şahinali Mahallesi Adliye Karşısından başlamak üzere, Selçuk Mahallesi, Bor Yolu ve Üniversiteye Kadar olan güzergâhta zeminin iyi olmaması nedeniyle olası bir depremde binaların hasar alma olasılığı yüksek görünüyor.
DAYANIKLILIK TESTİ NASIL YAPTIRILIR?
Deprem öncesinde önlem alarak binasından emin olmak isteyen Niğdeliler, bina dayanıklılık testi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca kurum ve kuruluşlara başvurabilecek. Bakanlığın internet sitesinde, başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar yer alıyor. Sadece betondan numune alınarak yapılan tarama işlemi sonrası risk tespit raporu kısa sürede çıkabiliyor. Binanın farklı yerlerinden karotların alındığı, farklı işlemlerin yapıldığı ve numunelerin laboratuvarlarda incelendiği detaylı tarama ise daha uzun sürede sonuçlanıyor. Riskli yapı tespitlerinin maliyetini kat malikleri ödüyor. Testi yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli oluyor.
HER KATTAN KAROT ALINIYOR
Bina performans analizi için lisanslı firmalar her kattan beton delme işlemiyle numuneler (karot) alıyor. Alınan numuneler inşaat mühendisleri tarafından basınç testine sokuluyor. Binada kullanılan betonun taşıma kapasitesine bakılıyor. Korozyon oluşup oluşmadığı kontrol ediliyor. Kullanılan demirin projeye uygunluğu kontrol ediliyor, zemin kontrol ediliyor. Bu analizlerden sonra “Bina deprem yönetmeliğine uygun mu?”, “Olası bir depremde ayakta kalabilir mi?”, “Binanın güçlendirmeye ihtiyacı var mı?” soruları cevap buluyor.