Yüzyıllardır süregelen bu hazırlıkların başında gelen tarhana yapımı, bu yıl da maharetli kadınların ellerinde şekilleniyor. Ancak bu yılki mesai, önceki yıllardan farklı olarak ekonomik sıkıntılar ve artan maliyetlerin gölgesinde geçiyor.
Tarhana, kış aylarında Niğde mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Hem çorba olarak hem de kuruyemiş eşliğinde kızartılarak tüketilen tarhana, yıllardır kadınlar tarafından imece usulüyle hazırlanıyor. Ancak bu yıl süt ve buğday (aşlık) fiyatlarındaki ciddi artış, kadınların üretim miktarını doğrudan etkiliyor.

“ESKİDEN BOL YAPAR SATARDIK, ŞİMDİ KENDİMİZE ZOR YETİYOR”
Bahçeli Kasabası’nda tarhana yapan kadınlar, “Eskiden bol bol yapar hem kendimiz yer hem de satardık. Şimdi kendi yiyeceğimizi anca çıkarabiliyoruz. Hayat pahalılığı her şeyi etkiledi” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekiyor.
Tarhana üretiminde kullanılan yoğurdun maliyeti ise süt fiyatlarına endeksli. Ev hanımları, bir kazan tarhana için yoğurt üretmek zorunda olduklarını, ancak sütün litre fiyatının yükselmesi nedeniyle yoğurt yapımında da azalma yaşandığını söylüyor. Bu da doğrudan tarhana miktarına yansıyor.

“SALÇA YAPABİLİR MİYİZ, ONU BİLE BİLMİYORUZ”
Tarhana mesaisiyle birlikte kadınlar, kış için salça, kurutmalık sebze ve reçel gibi diğer ürünleri de hazırlamak istiyor. Ancak bu yıl sebze ve meyvede de ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle Niğde’de ilkbaharda yaşanan don olayları, birçok üründe rekolte kaybına neden oldu. Ev hanımları, “Meyve-sebze bu yıl pazarda bile az. Fiyatlar el yakıyor. Ne kadar yapabiliriz bilmiyoruz. Salçalık domatesi almak bile çok zorlaştı” diyerek yaşadıkları zorlukları dile getiriyor.

Niğde’de geleneksel kışlık hazırlıkların bu yıl sınırlı ölçekte yapılacağı öngörülüyor. Tarhana, salça ve kurutmalık gibi ürünlerde önceki yıllara kıyasla düşüş beklenirken, vatandaşlar gıda enflasyonunun artık her evin sofrasını etkilediğini belirtiyor.