KADINLAR EN YAKINLARINDAKİ ERKEKLERDEN ŞİDDET GÖRÜYOR

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) Mayıs 2025 raporu, kadına yönelik şiddetin büyük ölçüde evde ve en yakın erkek akrabalar tarafından uygulandığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Tarih: 12.06.2025 12:22 Güncelleme: 12.06.2025 12:22
KADINLAR EN YAKINLARINDAKİ ERKEKLERDEN ŞİDDET GÖRÜYOR
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Federasyonun Acil Yardım Hattı’na bir ayda 286 çağrı gelirken, vakaların çoğunda saldırganlar kadınların resmî nikahlı eşleri oldu.

TKDF’nin Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na, 1–31 Mayıs 2025 tarihleri arasında Türkiye genelinde 286 başvuru yapıldı. İstanbul 34 çağrıyla listenin başında yer alırken, onu 8 çağrıyla Kocaeli, 6 çağrıyla Ankara izledi. Hattın verilerine göre, Mayıs ayında 24 farklı ilden ihbar geldi.

İstanbul’daki başvurular en çok Avcılar, Kartal ve Fatih gibi ilçelerden gelirken; Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Esenyurt ve Şişli gibi farklı bölgelerden de tekil başvurular yapıldığı kaydedildi.

EV İÇİ ŞİDDET VAKA SAYISI YÜKSELDİ

Rapor kapsamında Mayıs ayı boyunca 65 yeni vaka kayda geçti. Bu vakaların 42’si ev içi şiddet, 30’u ise kadınların resmî nikahlı eşleri tarafından uygulanan şiddet olarak belgelendi. TKDF, çağrıların 16’sının sığınak talebi içerdiğini, birinin ise acil müdahale gerektiren bir durum olduğunu belirtti. 51 çağrıya hukuki bilgilendirme yapılırken, 23 kişi karakollara, 15 kişi ise barolara yönlendirildi.

ŞİDDETİN EN YOĞUN GÖRÜLDÜĞÜ YAŞ GRUBU: 15–60

Şiddet ihbarlarında mağdur profili ağırlıklı olarak 15–60 yaş aralığındaki kadınlardan oluştu. Şiddet mağdurlarının yüzde 96,4’ü kadın, yüzde 1,9’u ise kız çocuklarından oluştu.

PSİKOLOJİK VE FİZİKSEL ŞİDDET ÖNE ÇIKIYOR

Vakalarda en sık rastlanan şiddet türleri psikolojik (%39,69) ve fiziksel (%39,68) şiddet oldu. Bunları sosyal (%6,35), cinsel (%3,17) ve ekonomik şiddet (%0,11) takip etti. TKDF raporunda, pek çok başvuruda birden fazla şiddet türünün birlikte yaşandığı, ancak bazı türlerin mağdurlar üzerinde daha kalıcı etkiler bıraktığı vurgulandı.

ŞİDDET EN YAKINLARDAN GELİYOR

Raporun en çarpıcı bulgularından biri, şiddetin büyük çoğunlukla "güvenli" kabul edilen ev ortamında ve mağdurun en yakınındaki erkekler tarafından uygulanması oldu. Resmî nikahlı eşler, şiddet vakalarının yüzde 44,6’sında saldırgan konumunda yer aldı. Babalar ve erkek çocuklar da saldırganlar arasında dikkat çeken diğer aile bireyleri oldu.

97 BİNDEN FAZLA YARDIM ÇAĞRISI

TKDF’nin verilerine göre, 15 Ekim 2007’den bu yana Acil Yardım Hattı’na toplam 97.706 çağrı ulaştı. Bu çağrılar yalnızca Türkiye’nin 81 ilinden değil, aynı zamanda ABD, Almanya, Fransa, Azerbaycan ve Suudi Arabistan gibi 35 farklı ülkeden geldi.

Kadına yönelik şiddetin boyutlarını bir kez daha ortaya koyan rapor, ev içi güvenliğin görünenden çok daha kırılgan olduğunu ve kadınların en çok güvendikleri erkekler tarafından mağdur edildiğini gösteriyor. TKDF, şiddetle mücadelenin yalnızca kolluk güçleriyle değil, toplumsal bilinç ve koruyucu sosyal politikalarla yürütülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
Yorum

Niğde Barosu Sosyal Tesisleri Kiraya Verilecek

Niğde’de 3. Kattan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti

Niğde’de Yağma Operasyonu: 2 Tutuklama

Niğde Dahil 55 İlde Siber Suç Operasyonu: 301 Şüpheli Yakalandı

Ulukışla’da TIR Kazası: 1 Ölü

Vefa Camii’nde Sabah Namazı Buluşması

TYSD Niğde Şubesi Bağışçılarıyla Buluştu

Kaymakam Bektaş’tan Çamardı İlçe Devlet Hastanesine Ziyaret

Türkçenin Zarafeti Bu Kursta Öğretiliyor

Niğde Belediyespor ile Kırşehir 2-2 Berabere Kaldı

Niğde Belediyespor’dan Ara Transferde Üç Takviye

Niğde’ye 3 yeni uzman hekim atandı

Niğde’de Öğrencilerden Yerli Teknoloji Şöleni: “TEKNOTÜRK” Sergisi Açıldı

Çamardı’nın İlk Kadın Jandarma Komutanı Göreve Başladı

Niğde’de Kaza Yapan Aracın Sürücüsü Kayboldu

Niğde Süt Üreticileri Birliği’ne 1. Derece Tarımsal Örgüt Belgesi

Başkan Doygun, Bölge Müdürü Baykendi’yi Ağırladı

MİLLETVEKİLİ UZKURT "TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"

Çiftlik’ten Okul Sporlarında Büyük Gurur

Niğde’de Okul Sektör İş Birliği Masaya Yatırıldı

Niğde’de 15 Dakikalık Park İhlallerine Zabıta’dan Sıkı Takip

Niğde’de 15 Hükümlü Devlet Desteğiyle İş Hayatına Atıldı

Bor’da Geri Manevra Faciası: 62 Yaşındaki Adam Hayatını Kaybetti

Aşçılık Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi

Niğde’den Gazze’ye Destek: “Tek Yürek” Kermesi

Niğde Belediyesi'nden Genç Çiftlere Müjde

Niğde’de “Zamanın ve Zarafetin İzinde” Sergisi Açıldı

Vali Çelik, Mağdur Aileyi Ziyaret Etti

AK Parti Niğde İl Teşkilatı Yeni Yönetimini Açıkladı

Niğde’de Apartmanda Doğalgaz Patlaması

Yükleniyor

  • Salı 4 ° / -6.3 ° false
  • Çarşamba 2.1 ° / -7.1 ° Hafif dondurucu yağmurlu
  • Perşembe 7.4 ° / -1 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9