GÜRER: KONKORDATO SAYILARI VE BORÇLULUK ARTIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik göstergelerdeki çarpıcı artışlara dikkat çekerek, KOBİ’lerin yaşadığı finansal sorunları ve konkordato ilanlarındaki tırmanışı değerlendirdi.

Tarih: 29.06.2025 15:15 Güncelleme: 29.06.2025 15:15
GÜRER: KONKORDATO SAYILARI VE BORÇLULUK ARTIYOR
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gürer, ekonomik koşulların ağırlaşmasıyla birlikte bazı firmaların ödeme güçlüğü yaşadığını söyledi.

KONKORDATO İLANLARINDAKİ ARTIŞ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konkordato ilanlarındaki artışa değinerek, "2021 yılında 1914 firma konkordato ilan etmişken, 2022’de bu sayı 1587’ye, 2023’te 1516’ya düşmüştü. Ancak 2024 yılına geldiğimizde, konkordato ilan eden firma sayısı 3497’ye yükseldi. 2025 yılının ilk beş ayında ise 2235 firma konkordato ilan etti. Bu firmalardan 967’si geçici mühlet, 690’ı kesin mühlet kararı aldı. Bunun yanı sıra 462 firma için red, 77 firma için iflas ve 39 firma için tasdik kararı verildiği görülüyor" dedi.

Gürer, "Ticari durumu sarsılan borçlular, alacaklılarıyla bir ödeme planında anlaşmaya çalışıyorlar. Hiç ödeme almamaktansa bu tür anlaşmalarla en azından parasını kurtarmaya çalışan şirketler de var. Mahkemeyle onaylanan anlaşmalar sayesinde zor duruma düşen şirketler, süreci kurtarma çabasındalar. AKP dönemlerinde oluşan ekonomik kriz, her kesimi olumsuz etkiliyor. Şirketler de bu olumsuz gidişattan payına düşen sıkıntıyı yaşıyor. Piyasada işler durgun, şirketler konkordatoluk durumda," dedi.

KOBİ’LERİN BORÇ YÜKÜ 

Gürer, KOBİ’lerin bankalara olan borçlarındaki yükselişe de dikkat çekti: "2024 yılı boyunca KOBİ’lerin borçları sürekli artış gösterdi. 2025 yılına geldiğimizde ise bu borç miktarı daha da yükselerek 5 trilyon 33 milyar 7 milyon TL’ye ulaştı. Sadece son bir ayda borçlar 201 milyar 499 milyon TL arttı ve bu, yaklaşık yüzde 4’lük bir artışı ifade ediyor." diye konuştu.

BORÇLU KOBİ SAYISI REKOR KIRIYOR

KOBİ’lerin borçlanma oranlarının da dikkat çekici seviyelere ulaştığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "2025’in son bir ayında borçlu KOBİ sayısı 321 bin 653 kişi arttı ve toplamda 4 milyon 969 bin 480’e yükseldi. Bu artış, sadece yeni borçlanan KOBİ’lerin değil, aynı zamanda mevcut borçlu firmaların krediye olan bağımlılığını da artırdığını gösteriyor," ifadelerini kullandı.

TAKİPTEKİ BORÇLAR VE ÖDEME GÜÇLÜKLERİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ödenmeyen borçlar konusundaki verilere dikkat çekerek, "2025’in son bir ayında takipteki borç miktarı 10 milyar 114 milyon TL artarak 115 milyar 931 milyon TL’ye çıktı. Bu rakamlar, KOBİ’lerin ödeme güçlüğü yaşadığının göstergesi," dedi. Gürer ayrıca borçlarını ödeyemeyerek takibe düşen KOBİ sayısının da arttığını belirtti: "Son bir ayda 7 bin 175 KOBİ daha takibe düştü ve toplam sayı 288 bin 529 oldu. Bu, ekonomik belirsizliklerin ve artan faiz oranlarının KOBİ’ler üzerindeki etkisini net bir şekilde ortaya koyuyor,"dedi. 

ÇÖZÜM YARATILMALI 

Ömer Fethi Gürer, KOBİ’lerin bu durumdan kurtulabilmesi için acil tedbirler alınması gerektiğini ifade ederek, "Konkordato ilanları ve borçlardaki artış, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor,” diye konuştu.

Gürer, mevcut ekonomik politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. "KOBİ’ler, ülke ekonomisinin bel kemiğidir. Onların yaşadığı sorunlar, zincirleme olarak tüm ekonomiye yansıyacaktır. Şirketler konkordatosunu duyurması çok yönlü sorunlu bir sürecin varlığını göstermektedir," dedi.

 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
Yorum

Niğde HEM’den İstihdama Yönelik Yeni Kurs

Niğde Mali Müşavirler Odası’ndan 586 Sayılı Tebliğe Tepki

NÖHÜ’de Geleceğin Diş Hekimleri Beyaz Önlüklerini Giydi

Bor’da Aralık Ayı Mutad Toplantısı Yapıldı

Niğde’de Narkotik Operasyonu: 7 Kişi Cezaevine Gönderildi

Niğde’de Trafik Denetimleri Sıkılaştı: 2 Bin 376 Sürücüye Ceza

Niğde Barosu Sosyal Tesisleri Kiraya Verilecek

Niğde’de 3. Kattan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti

Niğde’de Yağma Operasyonu: 2 Tutuklama

Niğde Dahil 55 İlde Siber Suç Operasyonu: 301 Şüpheli Yakalandı

Ulukışla’da TIR Kazası: 1 Ölü

Vefa Camii’nde Sabah Namazı Buluşması

TYSD Niğde Şubesi Bağışçılarıyla Buluştu

Kaymakam Bektaş’tan Çamardı İlçe Devlet Hastanesine Ziyaret

Türkçenin Zarafeti Bu Kursta Öğretiliyor

Niğde Belediyespor ile Kırşehir 2-2 Berabere Kaldı

Niğde Belediyespor’dan Ara Transferde Üç Takviye

Niğde’ye 3 yeni uzman hekim atandı

Niğde’de Öğrencilerden Yerli Teknoloji Şöleni: “TEKNOTÜRK” Sergisi Açıldı

Çamardı’nın İlk Kadın Jandarma Komutanı Göreve Başladı

Niğde’de Kaza Yapan Aracın Sürücüsü Kayboldu

Niğde Süt Üreticileri Birliği’ne 1. Derece Tarımsal Örgüt Belgesi

Başkan Doygun, Bölge Müdürü Baykendi’yi Ağırladı

MİLLETVEKİLİ UZKURT "TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"

Çiftlik’ten Okul Sporlarında Büyük Gurur

Niğde’de Okul Sektör İş Birliği Masaya Yatırıldı

Niğde’de 15 Dakikalık Park İhlallerine Zabıta’dan Sıkı Takip

Niğde’de 15 Hükümlü Devlet Desteğiyle İş Hayatına Atıldı

Bor’da Geri Manevra Faciası: 62 Yaşındaki Adam Hayatını Kaybetti

Aşçılık Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi

Yükleniyor

  • Çarşamba 2.1 ° / -7.1 ° Hafif dondurucu yağmurlu
  • Perşembe 7.4 ° / -1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.1 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9