A'dan Z'ye vergi, harç ve ceza zamları belli oldu

Her yıl belirlenen ve MTV'den, Damga Vergisi'ne, ehliyet ve pasaport harçlarından, araç muayene ücretlerine kadar A'dan Z'ye tüm para cezaları ile harçların, vergilere 2024 yılında gelecek olan zam oranı belli oldu.

Tarih: 05.10.2023 09:50 Güncelleme: 05.10.2023 09:49
A
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

2024 başında Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar, Ekim ayındaki 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE artışı kadar olan yeniden değerleme oranında artırılacak.
Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır’ın haberine göre, ‘Yeniden Değerleme Oranı’na (YDO) göre belirlenen emlak, çevre temizlik ve motorlu taşıt gibi vergiler ile resmi işlemlerde alınan çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri, deprem vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi, trafik cezaları ve çeşitli idari cezalar yüzde 60’a yakın oranda zamlanacak. Artış iseizleyen yılda yani 1 Ocak itibarıyla uygulanacak. Yİ-ÜFE 3 Kasım Cuma günü açıklanacak.
022’de yüzde 36,2’ye çıkan Yeniden Değerleme Oranı, 2023’te yüzde 122,93’le tarihindeki en yüksek seviyeyi görmüştü.

EKİM’DE ‘SIFIR’ BİLE OLSA O RAKAM KESİN
Ekim ayında Yİ-ÜFE artışı sıfır bile olsa son on iki ayın ortalaması 2314,49 olacak ve önceki on iki aylık dönem ortalamasında 1463,39 olan endeks değerine göre yıllık artış yüzde 58,16’ya gelecek. Bu da 2024’te çeşitli vergi, harç ve cezalara uygulanacak yeniden değerleme oranını verecek. Ekim ayında Yİ-ÜFE yüzde 3 artarsa, son on iki ayın ortalama endeks değeri 2321,37’ye, önceki on iki aya göre artış yüzde 58,63’e; aylık artışın yüzde 5 gelmesi durumunda ortalama endeks 2325,95’e ve önceki on iki ayın ortalamasına göre değişim yüzde 58,94’e ulaşacak. Ekimde aylık yüzde 5’in üzerindeki üretici fiyat artışı olasılığında ise yeniden değerlemeyi veren on iki aylık ortalamalara göre Yİ-ÜFE artışı bunun da üzerinde gelecek ve Cumhurbaşkanı yetkili olduğu alanlarda indirim-artırım yetkisini kullanmazsa 2024 başında ilgili kalemlerdeki yükümlülükler bu oranda artırılacak.

YENİDEN DEĞERLEME ORANINA GÖRE DEĞİŞECEK VERGİ, HARÇ VE CEZALAR
• Çevre Temizlik Vergisi
• Motorlu Taşıtlar Vergisi
• Gelir Vergisi Kanunu, bazı istisna tutarları, vergi tarifesi dilimleri vb.
• Veraset ve İntikal Vergisi, istisnalar, tarife matrahları
• Damga Vergisi
• Özel İletişim Vergisi
• Trafik cezaları
• Ehliyet ve pasaport harçları
• Vergi Usul Kanunundaki cezalar
• Kabahatler Kanununa tabi idari para cezaları
• Araç muayene ücretleri

CUMHURBAŞKANI'NIN DEĞİŞİKLİK YETKİSİ VAR
Vergi Usul Kanunu uyarınca Cumhurbaşkanının, vergi ve harçlarda Yeniden Değerleme Oranı’nı yüzde 50’ye kadar azaltma ve yüzde 50’ye kadar artırma yetkisi bulunuyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde Cumhurbaşkanının artırma yetkisi yüzde 50, indirme yetkisi yüzde 80 düzeyinde bulunuyor.
Ancak söz konusu yetkinin nadiren ve sınırlı kullanıldığı, genelde Yİ-ÜFE’de gerçekleşen ortalama artışa göre belirlenen yeniden değerleme oranının her yıl söz konusu vergi, harç, ceza ve diğer yükümlülüklere uygulandığı görülüyor. Cumhurbaşkanının idari para cezaları başta bazı kalemlerde ise böyle bir yetkisi bulunmuyor, ilan edilen yeniden değerleme oranları bu kalemler için değiştirilemiyor.

 

Yorum

Niğde HEM’den İstihdama Yönelik Yeni Kurs

Niğde Mali Müşavirler Odası’ndan 586 Sayılı Tebliğe Tepki

NÖHÜ’de Geleceğin Diş Hekimleri Beyaz Önlüklerini Giydi

Bor’da Aralık Ayı Mutad Toplantısı Yapıldı

Niğde’de Narkotik Operasyonu: 7 Kişi Cezaevine Gönderildi

Niğde’de Trafik Denetimleri Sıkılaştı: 2 Bin 376 Sürücüye Ceza

Niğde Barosu Sosyal Tesisleri Kiraya Verilecek

Niğde’de 3. Kattan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti

Niğde’de Yağma Operasyonu: 2 Tutuklama

Niğde Dahil 55 İlde Siber Suç Operasyonu: 301 Şüpheli Yakalandı

Ulukışla’da TIR Kazası: 1 Ölü

Vefa Camii’nde Sabah Namazı Buluşması

TYSD Niğde Şubesi Bağışçılarıyla Buluştu

Kaymakam Bektaş’tan Çamardı İlçe Devlet Hastanesine Ziyaret

Türkçenin Zarafeti Bu Kursta Öğretiliyor

Niğde Belediyespor ile Kırşehir 2-2 Berabere Kaldı

Niğde Belediyespor’dan Ara Transferde Üç Takviye

Niğde’ye 3 yeni uzman hekim atandı

Niğde’de Öğrencilerden Yerli Teknoloji Şöleni: “TEKNOTÜRK” Sergisi Açıldı

Çamardı’nın İlk Kadın Jandarma Komutanı Göreve Başladı

Niğde’de Kaza Yapan Aracın Sürücüsü Kayboldu

Niğde Süt Üreticileri Birliği’ne 1. Derece Tarımsal Örgüt Belgesi

Başkan Doygun, Bölge Müdürü Baykendi’yi Ağırladı

MİLLETVEKİLİ UZKURT "TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"

Çiftlik’ten Okul Sporlarında Büyük Gurur

Niğde’de Okul Sektör İş Birliği Masaya Yatırıldı

Niğde’de 15 Dakikalık Park İhlallerine Zabıta’dan Sıkı Takip

Niğde’de 15 Hükümlü Devlet Desteğiyle İş Hayatına Atıldı

Bor’da Geri Manevra Faciası: 62 Yaşındaki Adam Hayatını Kaybetti

Aşçılık Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi

Yükleniyor

  • Çarşamba 2.1 ° / -7.1 ° Hafif dondurucu yağmurlu
  • Perşembe 7.4 ° / -1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.1 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9