Tarih: 23.07.2025 11:11

HER 4 ÜNİVERSİTE MEZUNUNDAN 1'İ İŞSİZ

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri" bültenini yayımladı. Açıklanan rakamlar, üniversite mezunlarının iş bulmakta zorlandığını bir kez daha ortaya koydu.

Verilere göre, 2024 yılında dört yıllık lisans programlarından mezun olanların yüzde 25'i, iki yıllık ön lisans mezunlarının ise yüzde 32,3'ü iş gücüne katılamadı. Lisans mezunlarında istihdam oranı yüzde 75 olarak ölçülürken, ön lisans mezunlarında bu oran yüzde 67,7 oldu.

KAYITLI İSTİHDAMDA GERİLEME
Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2023'te yüzde 75,6 iken, 2024'te yüzde 75'e geriledi. Ön lisans mezunlarında ise daha dikkat çekici bir düşüş var: 2023'te yüzde 67,7 olan oran, 2024'te yüzde 66,4'e düştü.

İSTİHDAMDA ZİRVE TIP VE POLİS MESLEK EĞİTİMİNDE
Lisans mezunları arasında en yüksek kayıtlı istihdama sahip bölümler sırasıyla: Tıp (%96,4), Özel Eğitim Öğretmenliği (%95,1), Elektrik Öğretmenliği (%92,4), Dil ve Konuşma Terapisi (%91,9), Elektronik Öğretmenliği (%91,9) 

Ön lisans mezunlarında ise istihdamda öne çıkan bölümler: Polis Meslek Eğitimi (%92,3),  Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı (%88,2), Endüstriyel Kalıpçılık (%87,4), Metalurji (%85,2), Doğal Gaz ve Tesisatı Teknolojisi (%84,5)

EN KISA SÜREDE İŞE YERLEŞENLER
Lisans mezunlarının ilk iş bulma süresi ortalama 14,4 ay olarak sabit kaldı. Ön lisans mezunlarının iş bulma süresi ise 16 aya yükseldi. Ancak bazı bölümler ortalamaların çok altında: Dil ve Konuşma Terapisi (2,2 ay),  Tıp (4,1 ay), Özel Eğitim Öğretmenliği (4,3 ay), Eczacılık (5,1 ay), Ebelik (7,6 ay),  
Ön lisans seviyesinde en kısa sürede iş bulanlar: Polis Meslek Eğitimi (2,9 ay), Optisyenlik (9,4 ay), Aşçılık (10,9 ay), Eczane Hizmetleri (11,8 ay), Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (11,8 ay)

PİLOTAJ MEZUNLARI ZİRVEDE
2024'te lisans mezunları arasında en yüksek ortalama maaşı alanlar pilotaj, matematik mühendisliği, uzay mühendisliği, tıp ve uçak mühendisliği bölümlerinden çıktı.
Ön lisans mezunlarında ise kazanç açısından ilk sıralarda polis meslek eğitimi, uçak teknolojisi, perakende satış ve mağaza yönetimi, marka iletişimi ve elektrik enerjisi üretimi bölümleri yer aldı.

LİSANS MEZUNLARININ YARISI KENDİ ALANINDA ÇALIŞIYOR
TÜİK verilerine göre, lisans mezunlarının sadece yüzde 56,1'i eğitim aldıkları alanda bir meslek grubunda çalışıyor. Ön lisans mezunlarında bu oran yüzde 51 seviyesinde.
Kendi alanında çalışma oranı en yüksek olan lisans mezunları şu alanlarda: Sağlık ve Refah (%79,9), İş, Yönetim ve Hukuk (%79,4), Eğitim (%63,8), Mühendislik, İmalat ve İnşaat (%63,7), Bilişim ve İletişim Teknolojileri (%56,8)

En düşük alan uyumu ise Sosyal Bilimler, Gazetecilik ve Enformasyon (%20,1) ile dikkat çekti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —