Tarih: 15.01.2023 12:34

Cevdet Yılmaz, EYT için net tarih verdi

Facebook Twitter Linked-in

TBMM Plan ve Bütçe Ko­mis­yo­nu Baş­ka­nı ve AK Parti Bin­göl Mil­let­ve­ki­li Cev­det Yıl­maz, Ka­na­l7 ek­ran­la­rın­da Baş­kent Ku­li­si prog­ra­mın­da Meh­met Acet'in ko­nu­ğu oldu.
Cev­det Yıl­maz'ın açık­la­ma­la­rın­dan satır baş­la­rı:
Hal­kı­mı­zı il­gi­len­di­ren ko­nu­la­rın ba­şın­da enf­las­yon var. Enf­las­yon­la il­gi­li şunu söy­le­ye­bi­li­rim. Ara­lık enf­las­yo­nun­da dü­şü­şe ge­çe­ce­ği­mi­zi ifade et­miş­tik ve ger­çek­leş­me­de bu yönde oldu. Yüzde 84'ler­den yüzde 64'lere düş­müş oldu. Şöyle bir tablo gör­dük, geçen yılın top­la­mı­na ba­ka­cak olur­sa­nız ilk çey­rek­te yüzde 7'lerde bü­yü­dü, ikin­ci çey­rek­te yüzde 5'lere düştü, son çey­rek­te yüzde 2'lere ge­ri­le­di. Bu yılda aynı tab­lo­yu bek­li­yo­ruz. O tren­de girdi di­ye­bi­li­riz. İçe­ri­de iz­le­di­ği­miz po­li­ti­ka­la­rın yanı sıra dı­şa­rı iz­le­di­ği­miz po­li­ti­ka­lar da önem­li. Do­la­yı­sıy­la bu yıl daha olum­lu bir tablo var. Belli bir zaman enf­las­yon­la mü­ca­de­le­miz devam edecek. Va­tan­da­şı­mı­zın enf­las­yo­na ez­dir­me­mek için bazı po­li­ti­ka­la­rı­mı­za da devam ede­ce­ğiz.
 

 


 

"ÜCRET AR­TIŞ­LA­RIN­DA TÜM İMKAN­LAR ZOR­LAN­DI"
Satın alma gü­cün­de­ki ka­yıp­ta en önem­li me­ka­niz­ma üc­ret­ler. Ça­lı­şan­lar, emek­li­ler, kamu ça­lı­şan­la­rın­da çok önem­li ar­tış­lar oldu. As­ga­ri ücret vergi dışı bı­ra­kıl­dı, sos­yal des­tek­ler ar­tı­rıl­dı. Bütün bun­lar­la satın alma gü­cün­de­ki eri­me­ye engel ol­ma­ya ça­lış­tı hü­kü­me­ti­miz. Her türlü im­kan­lar zor­lan­dı. Ücret ar­tı­şıy­la enf­las­yon ar­tı­şı­nı mu­ka­ye­se et­me­miz lazım. O den­ge­ye bak­ma­mız lazım, ikisi ara­sın­da belli bir et­ki­le­şim de söz ko­nu­su.
İlk 6 ay için çok önem­li ar­tış­lar ya­pıl­dı. 6 ay sonra enf­las­yon far­kı­na ba­kı­la­rak ye­ni­den ar­tış­lar ola­bi­lir. Geniş ke­sim­le­ri ra­hat­lat­mak için ya­pıl­dı. Bü­yü­me açı­sın­dan da be­re­ket­li bir sonuç do­ğu­ra­cak.
Döviz ku­run­da is­tik­rar­lı gi­di­yo­ruz, bu da olum­lu. Ener­ji pi­ya­sa­la­rın­da da den­ge­li bir ya­pı­ya gi­di­yo­ruz. Şimdi daha olum­lu yönde bir ge­liş­me bek­li­yo­ruz. Dün­ya­da­ki talep aza­lır­sa düşüş de bek­le­ye­bi­li­riz.

 



MAR­KET­LERİN FİYAT SABİTLEME KA­RA­RI
Ben bir imkan oluş­tu­ğu­nu dü­şü­yo­rum. Ma­li­yet­le­rin öte­sin­de bir fiyat ha­re­ke­ti­ni sor­gu­la­mak zo­run­da­yız. Üre­tim ma­li­yet­le­ri es­ki­si kadar art­ma­dı, ge­le­ce­ği yö­ne­lik daha iyi bir pers­pek­tif var. So­nuç­ta her­kes bir şeyi bek­le­di­ği zaman o şey ger­çek­le­şi­yor. Hem ka­mu­nun, sivil top­lum­la­rın enf­las­yon­la top­ye­kun bir mü­ca­de­le­si. Her­kes kendi pen­ce­re­sin­den bir katkı sun­du­ğu zaman enf­las­yon­la mü­ca­de­le daha iyi hale ge­li­yor.

 



ENF­LAS­YON ESKİ HALİNE DÖ­NECEK Mİ?
Son 3 yılı nor­mal bir şe­kil­de ana­liz ede­mez­si­niz, pan­de­mi ya­şan­dı ve derin et­ki­ler bı­rak­tı. Bun­dan ba­ğım­sız eko­no­mi­yi tabir ede­mez­si­niz. Daha fark­lı bir dö­ne­me geçiş ya­pa­ca­ğız. Son 3 yılda dünya 2020'de yüzde 3 kü­çül­dü. Tür­ki­ye'ye ba­kı­yor­su­nuz bu zor dö­nem­de yüzde 8 bü­yü­mü­şüz. Pan­de­mi­nin oluş­tur­du et­ki­ler­den ba­ğım­sız ba­ka­ma­yız. 2022 yı­lın­da kişi ba­şı­na düşen milli ge­li­ri­miz 10 bin do­la­rı geç­miş ola­cak. Se­çim­den sonra önü­müz­de­ki 5 yıl­lık bir pers­pek­tif var. Tüm olum­suz­luk­la­ra rağ­men satın alma gü­cün­de 38 bin do­lar­la­ra yak­la­şı­yo­ruz. Ol­duk­ça olum­lu bir ge­liş­me var. Şimdi bu eşiği aşma za­ma­nı.

 



"TÜRKİYE ARTIK 30 YIL SON­RA­SI­NI TAR­TI­ŞI­YOR"
Tüm dün­ya­da yine pan­de­mi sü­re­cin­de dev­let­ler büyük darbe ye­di­ler. Eko­no­mik ak­ti­vi­te da­ral­dı, sos­yal har­ca­ma­la­rı arttı. Çift yönlü darbe yedi. Ka­mu­da açık­lar yük­sel­di, aynı sü­reç­te Tür­ki­ye bir yan­dan pan­de­mi­yi yö­net­ti bir yan­dan sos­yal po­li­ti­ka­la­rı yö­net­ti. Bizim bek­len­ti­miz şu, Tür­ki­ye eko­no­mi­si bü­yü­me­ye devam edecek. Be­lir­siz­lik eko­no­mi­nin düş­ma­nı­dır. Ge­lir­ler ar­tı­yor, bun­la­rın ar­tı­şıy­la bir­lik­te mali alan­lar açı­lı­yor.
Büt­çe­miz­de kara de­lik­ler söz ko­nu­su değil. Eko­no­mi de­di­ği­niz bütçe de­di­ği­niz in­san­lar için. Sür­dü­rü­le­bi­lir­lik­te önem­li. Yö­ne­ti­le­me­yecek bir so­run­la karşı kar­şı­ya de­ği­liz. Tür­ki­ye sür­dü­rü­le­bi­lir po­li­ti­ka­la­rı öte­den beri oda­ğı­na al­mış­tır. Tür­ki­ye artık 30 yıl son­ra­sı­nı tar­tı­şı­yor. Se­çi­min er­te­si günü hü­kü­met ku­rul­muş olu­yor, bir be­lir­siz­lik yok. 2023'te se­çim­ler­den sonra Tür­ki­ye be­lir­siz­lik­le­ri azalt­mış bir ülke ola­rak 5 yıl­lık bir pers­pek­tif açıl­mış ola­cak.

 



İNSAN­LAR PA­RA­SI­NI KO­RU­MAK İÇİN NE YA­PA­CAK­LAR?
Küçük ya­tı­rım­cı­ya iki tav­si­ye ola­bi­lir, çe­şit­len­dir­sin­ler ya­tı­rım­la­rı. Tüm yu­mur­ta­la­rı aynı se­pe­te koy­ma­sın­lar. İki uzun va­de­de bak­sın­lar o zaman kay­bet­mez­ler. Gün­lük gi­rer­se­niz çı­kar­sa­nız kay­bet­me ih­ti­ma­li­niz daha yük­sek. Uzun va­de­li bak­sın­lar, çe­şit­len­dir­sin­ler.

 

 

SÖZ­LEŞ­MELİLERE KADRO VE EYT İÇİN TARİH
Söz­leş­me­li kamu ça­lı­şan­la­rı­nın kad­ro­ya alın­ma­sıy­la il­gi­li 458 bin söz­leş­me­li üze­rin­de ça­lış­ma­la­rı­mız sü­rü­yor. Söz­leş­me­liy­ken bazı ko­nu­lar­da daha yük­sek ücret alı­yor­sa­nız, kad­ro­ya ge­çin­ce fe­da­kar­lık et­me­niz ge­re­ken ko­nu­lar ola­bi­lir. Önü­müz­de­ki hafta Mec­lis'imiz ta­mam­lar. Bazen mu­ha­le­fe­tin en­gel­le­me­le­ri olu­yor ama daha hızlı gi­di­lir diye dü­şü­nü­yo­rum.
Sı­ra­da EYT var, hü­kü­me­ti­miz çok uzun sü­re­dir ça­lı­yor. Ko­nu­nun en ba­sın­da ba­ka­nı­mız ge­li­yor. Bu ay so­nun­da Mec­lis'imize ta­lep­ler ula­şır diye dü­şü­nü­yo­rum. Mec­lis'imize gelir gel­mez en kısa sü­re­de bi­te­ce­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum. Boş yere bek­len­mi­yor, bir takım ha­zır­lık­lar ya­pı­lı­yor. Şubat, Mart gibi ye­ti­şir ma­aş­lar diye tah­min edi­yo­ruz. Ay so­nun­da ge­lir­se Şubat'a da ye­ti­şe­bi­lir ma­aş­lar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —